Vejbred til fuglene

Det er høsttid, for dem som samler til fuglene

Frøene fra vejbred kan tørres og anvendes som fuglefoder til vinter. Men frøene kan også anvendes i madlavningen. Se nogle forslag her.

vejbred-som-fuglefoder

Vejbred blomstrer netop nu. Frørankerne er endda begyndt at blive brune, så de er klar til at plukke og hænge til tørre i bundter i vinduet, i drivhuset eller på altanen.

Bind dem i små bundter, klar til at hænge ud på foderbrættet til vinter. Gråsisken, grønsisken, stillids, grønirisk og flere andre fuglearter er vilde med dem.

froe-fra-vejbred-til-toerre

Vejbred gror langs veje, stier og hjulspor overalt i landet. Der findes seks forskellige arter i Danmark, alle spiselige.

Vejbred er en fortrinlig spise om sommeren, når bladene er friske og grønne. Nu i sensommeren er det bedst at anvende frøene.

Det er fint at samle frøstænglerne i fugtigt vejr. Frøene bliver nemlig ”slimede”, når de er fugtige, hvilket gør, at de kan hænge fast i de dyr der går forbi og på denne måde blive spredt i landskabet.

vejbred-froe-i-madlavningen

Når frøene er tørre, er det nemt at ”trække” frøene af med fingrene, direkte ned i dejen. De er fine til eksempelvis boller. Anvend den opskrift til boller du plejer og tilsæt så en håndfuld vejbred frø. Det er sundt og det smager egentlig godt – specielt når børnene selv har været med til at indsamle og tørre dem.

Frøene kan også røres i frikadellefarsen.

Husk ikke at samle ved trafikerede veje (med bilos), hvis frøene skal anvendes i din egen mad.

vejbred-froe-kan-toerres-til-fuglefodder