Tre årig i havkajak

På tur i havkajak med børn

Læs her om endnu en mulighed for en aktivitet i naturen sammen med børn – denne gang en aktivitet, der kun er for habile havkajak roere.

Tre årig i havkajak lyder måske lidt usædvanligt, men når der er styr på sikkerheden er det en intensiv, helt anderledes og meget afslappende naturoplevelse.

sejlads-i-havkajak-med-barn

Turen

Denne gang går turen til en afvandingskanal i en mose i Nordvestjylland. Vi er pionerer, for jeg tror helt sikkert aldrig at der har været en havkajak gennem dette område før.

Vi er i den heldige situation, at farmor og farfar kan sende os af sted fra startstedet og hente os ved endestationen. Ud over logistiske forhold med flytning af bil etc. så er der også den klare fordel, at man som tre årig har noget at se frem til bag næste sving på åen.

barnebarn-ved-havkajak-sammen-med-farmor-og-farfar

Det er kun min datters anden tur i havkajak, men alligevel lader hun sig placere i det forreste bagagehul som en rutineret, der blot lige skal have puden på plads – så er hun klar til afgang.

Kanalen er kun godt en meter bred i begyndelsen, og der er ikke mere vand end at vi flere gange går på grund. Vandet er helt klart, selvom der er dyb mudder under, og vejret er lunt her én af de sidste april dage.

Vi holder en lille pause efter en halv times ”sejlads”, hvor vi sidder på bredden mellem nogle træer og spiser en forfriskning.

Senere er vi oppe en enkelt gang, fordi vi ikke kan passere et rør, men Dorthea bliver siddende i kajakken, da jeg trækker den op over grusvejen til den anden side.

Da vi ankommer til stedet, hvor kanalen løber ud i en større å, bliver vi modtaget af farmor og farmor, som står klar med madpakke og forkælelse.

Fakta

Det varede to timer, inklusiv en lille pause, at sejle 3,8 kilometer gennem kanaler med klart vand og dybt mudder. Vi så gråænder, en fiskehejre og cirka 20 svaleklirer og så var der nærmest ikke en meter af bredden, som ikke var betrådt af odder inden for det sidste døgn.

Sikkerhed

Når blot man sikrer sig på forhånd at projektet er forsvarligt (her er Google Earth et fantastisk hjælpemiddel, men lokalkendskab eller rekognoscering er også et must) så er der absolut ingen problemer i at gennem føre en sådan tur. Det kræver dog efter min mening at man er en habil havkajakroer, så man ikke skal koncentrere sig om at holde balancen, sejle eller på anden vis bruge energi på andet end at skabe en succes for barnet. Er man ikke selv 100 procent tryg ved det man laver, så er barnet det sikkert heller ikke.

Selvom der ikke er ret meget vand er redningsvest en selvfølge, ligesom tørt tøj i plastikposer, pakket i bagagehullet. Så længe man hele tiden har gennemtænkt hvad man vil gøre hvis man kæntrer – og hele tiden revurderer og har dette i baghovedet, så man er på forkant – så mener jeg ikke der kan opstå problemer lige så fatale, som der kan når man transporterer sit barn med 130 km/t. på motorvejen.

Man bør være på vagt ved snævre rør og andre passager, hvor det kan være svært at komme ud af kajakken, eller hvor man kan komme til at sidde fast. Vi mødte eksempelvis en snæver vejunderføring i form af et rør på 10 meters længde, hvor jeg helt sikkert, hvis jeg havde været alene, ville have valgt at krumme mig helt sammen og sejle igennem. Med et barn i bagagehullet er det en helt anden sag, for hvad nu hvis man kommer til at ligge på siden i kajakken (selvom det er utænkeligt) og så ikke kan komme ud af kajakken hurtigt?

barn-i-havkajak-aktivitet-i-naturen-for-boern

God tur!

Det er nu man skal af sted, hvis man har børn i en størrelse der kan sidde i bagagehullet – ellers er de nemlig inden længe blevet for store!