Om Børn i naturen

Børn i naturen – sådan helt kort fortalt:

Ude aktiviteter for børn – Guidede ture i naturen – Hvordan tænder jeg bål? – Telt – Mad i det fri – Udeliv – Kurser i naturen – Mad fra naturen – Overnatning i naturen med børn – Guides og pakkelister – Førstehjælp til børn i naturen – Lejrliv – Naturen netop nu – Videnskabelige resultater om børn i naturen – Shelter – Madopskrifter – Bivuak – Friluftsaktiviteter – Grej og udstyr til børn i naturen

… eller, formuleret på en anden måde…

  • Dine børns muligheder for udvikling og sund opvækst
  • Fantastiske oplevelser familien kan have sammen i naturen
  • Sunde aktiviteter i naturen der kan tilpasses alle uanset erfaring

Hvem er Børn i naturen til?

Børn i naturen er for helt almindelige børnefamilier uden andre forudsætninger end lysten til at komme ud i naturen sammen.

Børn i naturen er også for institutioner, som ønsker at opkvalificere sit personale ved hjælp af kurser, eller for dem, som ønsker guidede ture eller helt specielle aktiviteter.

Siden er for alle jer med gode intentioner, som lige mangler det sidste skridt for at komme mere ud i naturen sammen med jeres børn.

  • Det er her du finder et væld af sjove ideer for hele familien.

Siden er for alle jer, der har lyst til at overnatte i telt for første gang, aldrig har lavet mad over bål og intet lejrudstyr ejer.

  • Det er her du finder pakkelister og inspiration til hvordan det kan gøres uden at skulle på store indkøb først.

Siden er for alle jer, der bor i en stor by og gerne vil have oplevelser i naturen med børn, uden at skulle transportere sig langt væk først.

  • Det er her du får ideer til store og usædvanlige oplevelser i parker, haver, på altanen eller ved søen midt i byen.

Siden er også for de mere erfarne, som har lyst til at udvide til ekstraordinære oplevelser som kajaksejlads med treårige, ugelange vandreture i de svenske skove med femårige, krabbesuppe over bål på stranden eller ”lev et døgn i skoven uden udstyr”.

  • Det er her du får ideer og inspiration serveret. Det er her du får styr på sikkerheden. Det er her du altid kan stille spørgsmål.

Nå ja, så findes der i øvrigt også seneste nyt fra videnskaben om HVORFOR det er så vigtigt, at få børnene med ud i naturen!

Det er så vigtigt…

Det er påvist gang på gang – også i videnskabelige undersøgelser – at ophold og aktiviteter i naturen blandt andet er godt for børns trivsel på kort sigt og for deres udvikling på lang sigt. Forældre oplever det i øvrigt også ved selvsyn, når de kommer mere ud. Det virker!

Børn der opholder sig meget i naturen året rundt er mindre syge. De har større selvværd, mere selvtillid og hviler mere i sig selv. De har bedre motorik og er i det hele taget stærkere. Der er kun fordele…

En ikke uvæsentlig sidegevinst er efter min mening også, at jo mere viden man har om naturens forunderlige verden, jo mere passer man på den.

Med den levevis rigtig mange har, kan det være overordentligt svært at holde forbindelsen til naturen – også selvom der altid er masser af muligheder tæt på. Hvem tænker på at skvalderkål og mælkebøtter i parken kan spises, at der venter eventyrlige oplevelser i branddammens mudrede vande, eller at man kan tiltrække natsværmere, sommerfugle og mange fuglearter til sin altan på 3. sal?

For mange er det ikke naturligt, men nærmere grænseoverskridende, at opholde sig ude i en mørk skov om natten, tilberede mad over bål eller spise svampe, bær og brændenælder.

Det er ikke overnatningen, bålet eller maden der er målet i sig selv, men det kan være midlet til at motivere børn til at synes at det er afslappende og afstressende at færdes i naturen. Det skal være nemt, sjovt og sundt!

Målet er at få motion, røre sig på en anderledes måde, udvikle børnenes motorik, få frisk luft og udvikle kreative sider. Og så måske det vigtigste: At børn og voksne kan få en pause fra den hektiske hverdag, hvor mange er online i døgndrift, omgivet af andre mennesker og udsat for et konstant bombardement af lyde fra trafik og elektronik.

Sådan kommer børn og forældre mere ud i naturen

Listen af daglige opgaver for den gennemsnitlige børnefamilie er lang: Indkøb, rengøring, vasketøj og lange arbejdsdage… Det er også rækken af andre forhindringer der skal ryddes af vejen, inden man kommer af sted. Det er jo ikke fordi der ikke skal være tid til andre aktiviteter som sport, lektier, fjernsyn og computerspil.

Det er som nævnt meget gavnligt (i øvrigt også for voksne), hvis man med jævne mellemrum kan opholde sig i afslappet tilstand et sted i naturen, mens ens børn leger, oplever, lærer og bliver udfordret i en grad, som det ikke er muligt at opnå på et stuegulv, mens forældrene laver huslige gøremål.

Mange gange er den største forhindring at tage det første skridt og så rent faktisk gøre det, at få det indarbejdet som rutine.

Mulighederne for aktiviteter er mange, men ikke altid lige nemme at finde på – midt i den travle hverdag.

Hvorfor Børn i naturen?

Børninaturen.dk udspringer af et oprigtigt og inderligt ønske om, at mange flere børn (og voksne) må få lov til at opleve nogle af alle de fantastiske oplevelser naturen byder på. Lige uden for døren.

Jeg er overbevist om, at mange flere kan have glæde af at færdes mere i naturen.

Det kan være krævende at være barn i vores højeffektive samfund, hvor rigtig mange forældre farer af sted i overhalingsbanen med rigtig mange bolde i luften samtidigt.

I vores digitaliserede tidsalder bombarderes de fleste børn af lyde – lige fra de står op til de går i seng. Mange børn er on-line i døgndrift; de følges, vurderes og  kommenteres, og der forventes svar.

Jeg tror på, at langt flere kan have glæde af den ro der kan findes i naturen. Det er blot et spørgsmål om at opdage de muligheder der venter – for nogle en helt ny verden!

Desuden har jeg den filosofi, at hvis mange flere er lige så glade for (afhængige af) ophold i naturen, som jeg er, så er der også mange flere, som vil passe på den natur, der er tilbage.

Nemt, sjovt og sundt!

Jeg håber du kan finde noget på siderne du kan bruge? Jeg vil være meget taknemmelig for tilbagemeldinger, som kan være med til at gøre Børn i naturen endnu bedre. Kun jer læsere kan komme med kvalificerede tilbagemeldinger. Dem vil jeg sætte stor pris på, ligesom ideer til aktiviteter med børn i naturen er meget velkomne.

På forhånd tak og rigtig god tur i naturen…