Lyde i natten

Ræv og natugle

Hør rævens gøen og hæse skrig i natten, afløst af natuglens blide tuden.

Månen-lyser-mens-der-lyttes-efter-raev-og-natugle

Netop nu er rævens rolletid (parringstid) godt i gang og den varer ved til hen i februar. Det er tiden, hvor hanræven kaster hæmningerne over styr og styrter afsted efter en tæve, uden den store bekymring for ret meget andet.

I denne tid ses ræven ofte fremme om dagen, hvor den strejfer omkring efter en parringsvillig tæve. Er der sne, er det endnu nemmere at spotte ræven, når den krydser marker eller andre åbne områder. Desuden ses dens spor, som et virvar af streger over markerne.

Går man tur i skoven kommer man ofte forbi et sted, hvor tæven har afsat en særdeles kraftig lugt.

Ræven kan i klare, stille aftener og nætter høres over lang afstand. Det er omkring fuldmåne netop nu, hvilket også kan være en stor oplevelse, når man er på tur i naturen.

Natuglen har også været i gang med at markere sit territorium siden januar. Efter det er blevet mørkt, kan man høre et langt og blødt uhuuuu når den forsøger at tiltrække en mage eller blot fortæller at her er optaget. Det er ikke ualmindeligt at høre natugler året rundt, men det er nu, at ”sangen” er på sit højeste.

I de dele af landet, hvor natuglen findes, kan man med stort held opsætte redekasser i høje træer i skove og parker. Hvis kassen er 30 x 30 centimeter og 40 centimeter højt er det fint, men den må også gerne være større, afhængig af hvilke brædder du lige har. Hullet, øverst på forsiden af redekassen, bør være cirka 30 x 30 centimeter. Det er en god ide at smide et par håndfulde blade eller noget råddent træ fra en træstub i bunden af kassen, da natuglen ikke selv bygger rede. Natuglen yngler kun meget sporadisk i Vestjylland, men er ellers ret almindelig i resten af landet, undtagen Bornholm. Dyrehaven nord for København er for eksempel et sikkert sted.

Der er mange gode grunde til at tage familien med på skovtur efter mørkets frembrud.