Sundt for børn at kede sig

Børn der keder sig er tvunget til at være kreative

Sommerferietid for børn og voksne.

Mange børn er på ferie, men ikke hele skoleferien. På et tidspunkt, går dagligdagen for nogle børn hen og bliver noget indendørs, der involvere elektroniske hjælpemidler fra morgen til aften – hvis de får lov.

sundt-for-boern-at-kede-sig

Den amerikanske journalist, Richard Louv, som jeg tidligere har refereret til, han beskriver i en ny artikel, hvordan han mener at kedsomhed potentielt kan føre til noget negativt – men, hvis voksne nænsomt styrer i den rigtige retning, så kan kedsomhed faktisk føre til noget særdeles positivt.

Det er sjældent – også i et dansk barns liv – at tiden ikke er styret, rammerne er trukket skarpt op og hverdagen er tæt besat af faste gøremål.

Konstruktiv kedsomhed stimulerer kreativiteten. Et barn der keder sig, men bliver sendt udenfor, væk fra elektronikken, ender måske med at bygge en hule, spille en fodboldkamp, kravle i et træ eller grave et hul i jorden.

Der er mange undersøgelser, der viser, at når børn leger i naturen er det meget mere sandsynlig at de opfinder deres egne lege, end hvis de leger på eksempelvis en legeplads. I naturen udvikler de kreative og opfindsomme sider, som de kan få overordentlig stor gavn af senere i livet.

Find balancen: For meget kedsomhed kan føre til problemer, mens for meget indblanding og supervision fra voksne kan ødelægge konstruktiv kedsomhed, som ellers ville udvikle barnet.

Jeg vil her slutte af med et citat af Richard Louv, som jeg personligt er meget enig i:

“Most of all, children need adults who understand the relationship between boredom and creativity, adults willing to spend time in nature with kids, adults willing to set the stage so that kids can create their own play and enter nature through their own imaginations.”

Fortsat rigtig god sommerferie!