Urtesmør for børn

Kender du et barn, der aldrig har haft fingrene i smørpakken?

Selvom mange børn måske ikke kan lide stærke sager, så er der her en mulighed for at de måske både har lyst til at smage og med tiden kommer til at kunne lide det.

Krydderurtesmør for børn

Jeg tror på en pædagogik, der handler om involvering og deltagelse, som fører til motivation. Det er egentlig mest det, der er pointen med dette indlæg. Og så er det i øvrigt også en opskrift på noget, som smager rigtig godt. En rigtig tidlig-forår-opskrift.

Som det ses på billederne, så er det børnenes opgave at indsamle, vaske, snitte og blande ingredienserne. De må ud og mærke, dufte og smage på tingene. Med lidt supervision kan selv de mindste være med.

Ramsløg til urtesmør for børn
Her er det ramsløg, på vej til at ende i urtesmør.

Skal det hele snittes fint med en kniv, er det måske ikke for de helt små. Men har man en gammeldags persillehakker, så kan selv de mindste børn jo sagtens dreje på håndtaget. Alternativt kan man også bare rive urterne i stykker med fingrene.

Urter til krydderurtesmør    Børn laver urtesmør

I dette eksempel er der anvendt blade fra

  • Ramsløg
  • Purløg
  • Hvidløg
  • Mælkebøtte
  • Skvalderkål
  • Havekørvel

maelkeboette, ramsloeg, purloeg, hvisloeg, skvalderkaal, havekoervel

De først nævnte tegner sig for halvdelen af det indsamlede i dette eksempel. Der er også masser af andet grønt, man kan tilsætte med succes. Specielt som foråret skrider frem og der kommer flere urter frem.

Havekoervel til urtesmør sammen med boern
Havekørvel.

Man kan i øvrigt sagtens kombinere denne aktivitet med brændenældebrød i en gryde på bål og så lave kryddersmør, mens brødet bager.