Krydderurter til sommerfuglene

Tiltræk sommerfugle

Læs herunder hvordan du kan indrette sommerfuglehaver sammen med børnene, til stor glæde for alle. Få tips til hvor, hvornår og hvordan du selv sår de krydderurter, som tiltrækker masser af sommerfugle.

Nældens-takvinge-

Der er flere gevinster ved at inddrage børnene i såning og plantning af krydderurter. For det første er det en god måde at lære at spise forskelligt på. Børn vil gerne smage det de selv har været med til at producere. For det andet er det en oplagt mulighed for at studerer alle de forskellige insekter som tiltrækkes; ud over sommerfugle er det især svirrefluer, som kan tiltrækkes i stort antal. Nogle af dem ligner hvepse, men de stikker ikke.

Endelig er det jo så også jord under neglene, når planterne skal plantes ud…

dagpaafugleoeje

Man kan selv så de fleste krydderurter i vindueskarmen. Der kan anvendes overskårne mælkekartoner, urtepotter eller lignende. Man kan eventuelt placere dem i en af de bakker man om vinteren kan sætte fodtøj i. Så kan man nemlig prikke huller i bunden af det man planter i, så overskydende vand kan løbe fra og ud i bakken.

Man kan så inde i april og maj, men senere på sommeren kan det også sagtens nås, da mange krydderurter sagtens kan blomstre helt hen i juli og august. Man kan med nogle enårige arter så dem direkte udendørs i maj, juni, juli og august. Det gælder for eksempel kørvel, koriander og dild.

Når planterne er kommet godt i gang plantes de om. Det bedste er at plante dem i urtepotter og lade dem stå i skyggen et par uger, til de har et godt rodnet, inden de plantes helt ud.

tiltrae-sommerfugle-med-krydderurter

En anden mulighed er at købe potteplanter i supermarkedet og så dele dem til flere små planter, når de plantes ud. Det er timian specielt velegnet til, men også oregano, løvstikke, citronmelisse, salvie og mynte kan sagtens holde til det.

Man kan lave små sommerfuglehaver forskellige steder: På terrassen, balkonen, baggården eller på en solrig plet i haven – der er mange muligheder. Det er vigtigt, at man vælger et sted hvor der er nogenlunde læ og solrigt. Man kan anvende rigtig mange arter af krydderurter til at tiltrække sommerfugle. Fælles for dem alle er, at man skal lade nogle af planterne blomstre.

Herunder er nævnt nogle forslag i tilfældig rækkefølge (men der findes mange flere krydderurter, som kan tiltrække sommerfugle når de blomstrer):

Timian

Oregano

Dild

Persille

Citronmelisse

Mynthe

Naeldens-takvinge-foto-Henrik-Vang-Christensen

Har man mulighed, kan man supplere med eksempelvis lavendel og sommerfuglebuske, som begge kan formeres ret nemt ved hjælp af stiklinger.

Senere komme der indlæg om, hvordan du også kan tiltrække sommerfugle med andre lokkemidler.