Fuglekasse fra fortiden

Langtidsholdbar redekasse

22 år og ”still going strong”

Dette er en historie, som i højeste grad fortæller, at det kan betale sig at sætte redekasser op. Og også, at det kan betale sig at sætte dem et godt sted.

redekasse der holder længe

Det er en lille filosofisk beretning om et barn, der tog ud i naturen. Sporene kan ses endnu – både i fysisk forstand i form af en redekasse, men også i sådan lidt mere overført betydning i form af siden du læser på nu!

I 1980,erne cyklede jeg 5 kilometer ud i skoven med tre redekasser på bagagebæreren. Efter redekasserne var sat op, cyklede jeg hjem og hentede flere. Dette skete mange gange. Over 100 redekasser blev det til i skoleårene. Senere mange flere. Dato for opsætning blev noteret, ligesom indholdet, når redekasserne blev tilset.

Den 21. marts 1993 var jeg blevet (lidt) voksen. Jeg satte stadig redekasser op af og til, og denne dag, var det en redekasse, der var beregnet for hvid vipstjert. 

Inde under en gammel bro over åen sad et gammelt rustent søm i muren. Her kunne jeg i gummistøvler lige netop nå op og placere redekassen. Et godt sted, sikret for katte, vind og vejr. 

Det skulle vise sig at være et godt sted. Der er ingen tvivl om, at det er på grund af denne placering i tørvejr, at jeg i årene der fulgte, har haft fornøjelsen af at se fuglekassen fra vandsiden, hver gang jeg er passeret i havkajak under broen. De første gange var det med mine nevøer og niecer placeret forrest i kajakken. Senere med min datter på tur, som på billedet herunder. Der kan i øvrigt læses mere om kajaktur med barn i dette indlæg.

havkajak og børn i naturen
Den gamle redekasse passeres i efteråret 2013.

Kassen blev ikke behandlet med noget som helst, inden den blev sat op – og den blev som alle andre redekasser dengang lavet af gammelt, kasseret træ 

I dag, her i begyndelsen af april 2015, sidder kassen der stadig. Som billedet viser, er den ved at falde fra hinanden, men den hænger stadig sammen. Man kan så filosofere over hvor mange kuld hvide vipstjerter, der er ruget ud i redekassen siden den blev sat op?

meget gammel redekasse   barn sætter redekasser op

Pointen er, at sætter man redekasser op under en bro som her, eller under et tagudhæng eller et andet sted, hvor det kan sidde tørt, så forlænges levetiden meget betragteligt. Alle andre redekasser jeg satte op i disse år, er for længst faldet ned og rådnet væk.

Og så vil jeg i øvrigt blot opfordre til at få børnene med ud i naturen og få sat nogle redekasser op. Det er en fornøjelse, der varer længe…

Søger du inspiration til hvordan man selv kan gøre, så læs i dette blogindlæg, hvordan man let kan bygge redekasser sammen med børnene.

Har du lyst til at købe redekasser som samlesæt, så du blot skal sømme dem sammen, så kik i shoppen her.