Førstehjælpsudstyr

Førstehjælpsudstyr i tasken, når I er på tur.

Der kan købes store førstehjælpstasker, som er spækket med alt muligt udstyr, lige fra store kompresforbindinger til sprøjter, kanyler og medikamenter.

Drejer det sig om en tur i den danske natur i nogle timer, er det efter min mening mange gange spild af kræfter (og penge) at slæbe sådanne pakninger med.  Det er både billigere og langt mere effektivt selv at pakke en lille kasse, som har fast plads i tasken, når man er på tur. Pak eventuelt de enkelte dele i klare plastikposer og opbevar dem i en plastikmadkasse, som bliver liggende på en fast plads i tasken til næste gang.

Herunder kan du se hvad jeg vil foreslå at du køber til en sådan pakning. Det er simpelt og fylder ikke ret meget. Langt det meste – om ikke det hele – kan købes på et apotek. Saml eventuelt det hele i en vandtæt plastikkasse.

1 styk ispose til forstuvning
1 styk elastik bind til forstuvning
1 rulle plaster og en saks
1 styk folietæppe til beskyttelse mod vejrliget

Hvis turen går til stranden, kan man supplere med følgende:

Kogende vand i termokande til fjæsing stik

Barberskraber til forbrænding fra brandmand (man skraber huden mens den holdes under saltvand)

Måske har du bemærket, at listen er meget kort? Jeg synes ovenstående er et minimum. Man kan sagtens argumentere for flere ting, men så er det jo bare at fylde på.

Man kan for eksempel have en pincet med til at tage splinter ud og en anden pincet til skovflåter. De vejer intet, så hvorfor ikke – men omvendt er det to ting der dybest set kan vente til man kommer hjem.

Folietæppe kan man måske sige er overflødigt, det er jo blot et spørgsmål om at komme ind i varmen i det nærmeste hus i stedet? Men her mener jeg det er en lille ting at have med, set i forhold til den store forskel det kan gøre, hvis uheldet virkelig er ude. Afkøling er et alvorligt problem året rundt i forbindelse med alvorlig tilskadekomst; det gælder specielt hastigheden hvorved tilskadekomne kan udvikle chok, som kan være en livstruende tilstand. Blodet koagulerer meget langsommere, når man er afkølet, og chok udvikles hurtigere. Specielt hos børn kan symptomerne være fraværende i begyndelsen, men når de så kommer, så går det hele meget hurtigere, end hos voksne.

Hvis du ikke har deltaget i et førstehjælpskursus inden for de sidste par år, så er det efter min mening altid givet godt ud at få tingene genopfrisket.

Se Børn i naturens udbud af førstehjælpskurser her.