Videnskab og motivation

Grønne områder giver bedre mental sundhed

Stor britisk undersøgelse viser, at dem der flytter fra tæt bymæssig bebyggelse til mere grønne områder får et markant bedre mentalt helbred. Ikke bare kortvarigt, men ifølge undersøgelsen i mindst tre år efter, at de er flyttet. Læs her under om undersøgelsen og om parallellerne til børn i naturen i Danmark. Det er spændende læsning, med resultater der – efter min mening – direkte kan hjælpe vores børn.

Få konkrete forslag til implementering i hverdagen.

Videnskabelige-resultater-om-boern-i-naturen

Et hold forskere fra University of Exeter Medical School i England har publiceret deres resultater i tidsskriftet Environmental Science & Technology. De har blandt andet beskæftiget sig med hvordan mennesker reagerer, når de flytter til henholdsvis mere grønne områder, kontra tilbage til tæt, bymæssig bebyggelse, uden rekreative, grønne områder. De har analyseret data, hvor man har fulgt 1000 personer i en fem årig periode, og har dermed lavet en af de første store undersøgelser nogensinde, hvor man har kikket på effekten over lang tid. Der er taget højde for udefra kommende faktorer som blandt andet beskæftigelse, indkomst og uddannelse, så resultaterne ikke bliver misvisende.

Forskerne antager, at alene en forøgelse af grønne områder, parker og haver vil kunne forbedre den genelle mentale sundhed væsentligt.

WHO (World Health Organisation) sagde i 2012, at depression – set på verdensplan – er den vigtigste årsag til psykisk invaliditet. Forskerne bag denne undersøgelse mener, at øget fokus på flere grønne områder i byområder vil kunne medvirke til at øge sundhed og generel velbefindende.

Bare rolig: Det interessante er, at der egentlig er gode muligheder for at påvirke vores børns hverdag UDEN at skulle flytte ud i en øde skov (det er jo i hvert fald ikke realistisk for alle, uanset om man har lysten eller ikke). Bor man i en storby, er der masser af muligheder for, selv med små midler, at gøre en forskel.

Ser man på resultaterne af denne undersøgelse kommer jeg uvilkårligt til at tænke på en masse små ting alle kan gøre, som sammenlagt måske vil kunne have en betydning.

Her kommer lidt tanker, forslag og inspiration, som du måske kan plukke et par ideer fra:

  • Tag flere gange om ugen børnene med i parken, skoven eller et andet grønt område, hvor der er fred og ro. Er det en del af den daglige aktivitet, der alligevel finder sted, er det måske nemmere at få passet ind.
  • Tag i skoven med aftensmaden en gang i mellem – den skal jo indtages alligevel.
    Leg med de mindste i parken i stedet for på gaden.
  • Læs en bog med børnene i en hængekøje mellem to træer i en tæt bevoksning, frem for indendørs.
    Omlæg daglige cykelruter (til børnehave, skole, indkøb mv.) fra trafikerede veje til parker, skove og lignende – også selv om ruten bliver lidt længere.
  • Gør holdt i en skov på vej hjem fra en bestemt, ugentlig fritidsaktivitet. Gå en tur på en halv time sammen med børnene (med mobilerne slukket) og snak om et bestemt emne eller ingenting. ”Svømning om tirsdagen = gåtur i skoven på vej hjem” – når det først det bliver rutine, så BLIVER det til noget.

Og så er der weekenderne. Udnytter man alle de muligheder der er inden for rækkevidde, uanset hvor i Danmark man bor, så er der et stort potentiale, for at opholde sig meget i naturen.

Et andet område, hvor man måske kan gøre en forskel for sine børn, er små grønne oaser og fristeder, der hvor man bor. Altanen kan måske fyldes med grønne planter, krydderurter og grøntsager, der gror i kasser eller spande. I et hjørne af terrassen kan man måske indrette en ”jungle” for de mindste, hvor de året rundt kan lege i et buskads af stedsegrønne buske, om sommeren overdækket af vin planter.

Måske kan udsigten til beton fra sandkassen afløses af udsigten til grønne planter hele vejen rundt?

Ved at bruge fantasien kan der sikkert findes på noget, det sted man nu engang bor. Ifølge undersøgelsen, kan selv små ting have en betydning.

Det lyder måske ikke af meget, men mon ikke det er værd at prøve?