Flere beviser fra videnskaben

Endnu flere undersøgelser beviser børns gavn af ophold i naturen

Selv om der de senere år i Danmark er kommet meget mere fokus på børns gavn af ophold i naturen, så er andre lande meget længere fremme, når det gælder videnskabelige undersøgelser.

egetrae-nedefra-artikel-om-videnskabelige-resultater-om-boern-i-naturen

Richard Louv, én af de førende på området i USA, har skrevet adskillige bøger om emnet. Han er journalist (ikke forsker), men han har samlet en enorm mængde viden om emnet fra blandt andet videnskabelige artikler. Han er også ophavsmand til den nu anerkendte definition på børn der lider under at de ikke opholder sig nok i naturen: Nature deficit disorder.

Jeg vil herunder referere til nogle af hans mange udtalelser, som han kommer med i en artikel i CBC News, skrevet af Pauline Dakin.

Konsekvenserne kan vise sig allerede i fem års alderen for børn, som lider under ikke at have mulighed for at opholde sig nok i naturen. Først og fremmest er det deres evne til at opfatte og lære, som udvikles mindre. Desuden kan det gå ud over evnen til at kontrollere sig selv og sine følelser.

En stigende mængde forskning beviser, at mangel på ophold og aktivitet i naturen blandt andet resulterer i flere børn med depression og et stigende antal overvægtige.

Den canadiske forsker March Berman mener at hjernen simpelthen ”lader op, restituerer og reparerer sig selv”, når personen opholder sig i naturen. Modsat, så er hjernen på overarbejde, når personen opholder sig i eksempelvis en pulserende storby, hvor hukommelsen konstant er på overarbejde på grund af det konstante bombardement af indtryk. Hjernen er hele tiden i ”opmærksomhedsberedskab”, fordi personen konstant skal forholde sig til input, eller være forberedt på det.

March Bermans resultater viser i øvrigt også (som så mange andre undersøgelser), at en daglig gåtur i naturen for mennesker med depression, kan forbedre både hukommelsen og humøret.

Hvorfor er det sådan – at der er så mange gevinster ved, at børn opholder sig mere i naturen, end gennemsnittet gør i dag?

Jeg kan fristes til at sige, at ovenstående da er logisk – selvfølgelig hænger det sådan sammen. Men det er nu godt at vide, at videnskaben bekræfter det!

Mennesket har i tusinder af år opholdt sig i naturen UDEN lyde fra biler, radio og al anden støj. Vi har tilpasset os et liv i naturen med masser af motion, fysiske udfordringer og ro.

Nu skal vi pludselig omstille os til – i løbet af blot et par hundrede år – at leve i en, til sammenligning, kaotisk verden. Vi sidder indendørs i mørket ved vores computere og fjernsyn. Nogle børn er sågar online døgnet rundt.

Børn kan blive kørt fra hjemmet til institutionen og hentet – uden på noget tidspunkt i løbet af dagen at opleve fred og ro.

Jeg synes egentlig det giver god mening, hvis vi mennesker kan have svært ved at omstille os så hurtigt – sådan betragtet i det store perspektiv.

Lad os give vores børn nogle flere pauser i naturen.