Børn i Nationalpark Thy

aktiviteter-for-boern-i-nationalpark-thy

Nationalpark Thy

– Danmarks første og største nationalpark

På denne side finder du ideer og praktisk information til aktiviteter med børn i Nationalpark Thy.

Links til relevante sider omkring emnet er samlet på denne side, både i teksten og nederst på siden. Listen er dog på ingen måde fuldstændig. Kender du sider, som bør være med, er du meget velkommen til at sende en mail til henrik@boerninaturen.dk.

Det gælder også hvis du har spørgsmål eller mangler sparring til planlægningen af en tur i Nationalpark Thy, eller hvis du har ideer og kender steder, jeg endnu ikke er stødt på.

Jeg hører meget gerne fra dig!

Legepladser i Nationalpark Thy

natur-legeplads-ved-Vetser-Vandet-i-nationalpark-thy legepladser-nationalpark-thy

Herunder ses en (ufuldstændig) liste med legepladser i Nationalpark Thy.

  • Hanstholm – Ligger mellem Molevej, Kai Lindbergsgade og Bødkervej inde i Hanstholm by. Ud over en alsidig legeplads med gynger etc., så er der også bålplads, borde og bænke på stedet.
  • Vandet Sø – Adressen er Søholtvej 3, 7700 Thisted. Alle redskaberne er lavet af træ og pladsen er placeret inde i skoven, hvor der også findes en let forhindringsbane.
  • Tved klitplantage – Parker ved Tved kirke. Gå de 400 meter ad vandreruten gennem skoven til naturlegepladsen, hvor alle legeredskaberne er lavet af træ. Der er også en bålplads med brænde på stedet

 

Bålpladser

Der er bålpladser spredt over hele nationalparken. Langt de fleste steder er der gratis brænde. Der kan i særligt tørre perioder være afbrændingsforbud, hvilket så ofte (men ikke altid) er markeret ved bålpladserne med skilte. Ved bålpladserne findes også shelters og teltpladser, som frit kan benyttes efter først til mølle princippet. Se stederne her:

Visitthy

Udinaturen

Overnatning i det fri

Overnatning i telt eller shelter med børn er en intensiv naturoplevelse. Der er masser af gratis teltpladser og shelters i Nationalpark Thy, hvor der samtidig er bålplads og toiletfaciliteter.

Se teltpladser og shelters i Nationalpark Thy på begge link under bålpladser herover.

Desuden findes der denne app, som er et rigtig godt hjælpemiddel:

Shelterapp

Cykelture

cykeltur-med-boern-i-nationalpark-thy

En ny og meget populær rute er den nye cykelsti fra Hanstholm i nord til Agger i syd. Det er en meget børnevenlig rute, da her næsten ingen stigning er på ruten. Man kommer gennem noget af Danmarks flotteste hede og- klitområde, hvor man det meste af sommeren kan plukke mosebølle -og revling bær få meter fra stien, nyde duften af porse eller med lidt held se traner på himlen.

cykeltur-med-boern-i-nationalpark-thy-langs-kystvejen

Der findes mountainbike ruter flere steder i parken. Det er vigtigt at holde sig til disse ruter, foruden de i forvejen etablerede stier og veje, da klitter og heder ikke tåler nedslidningen, ligesom fugle og vildt skal have ro til at yngle. Men der er hundredvis af kilometer at gå i gang med.

Læs meget mere om cykelruter i Nationalpark Thy her:

Nationalparkthy – cykelruter

Desuden kan man på turistkontorerne og i nationalparkens besøgscenter ved Stenbjerg landingsplads købe guiden: På sporet af Nationalpark Thy – en cykel- og vandreguide. Med guiden følger gode cykelkort i målestoksforhold 1:60.000 og vandre kort i målestoksforhold 1:25.000. Guiden kan desuden bestilles på nationalparkens egen hjemmeside her:

Nationalparkthy – guide til cykelruter

Har man behov for at leje cykler, så er muligheden blandt andet her, hvor der både er børnecykler og cykelanhængere:

Nystrupcampingklitmoller – cykeludlejning

Vandreruter

Rundt omkring i nationalparken er der vandreruter. I stort set samtlige plantager på Naturstyrelsens arealer, er der ruter markeret med pile. Ruterne begynder næsten altid ved parkeringspladser. Man finder dem ved at kikke i brochurer for de enkelte plantager. Disse kan downloades her: Nationalparkthy – vandreruter Man kan også anvende guiden: På sporet af Nationalpark Thy – en cykel- og vandreguide, som kan købes på turistkontorerne. Med guiden følger gode cykelkort i målestoksforhold 1:60.000 og vandre kort i målestoksforhold 1:25.000. Guiden kan desuden bestilles på nationalparkens egen hjemmeside her:

Nationalparkthy – guide til vandreruter

Du kan desuden finde mere om vandreture i Nationalpark Thy via linket her:

Nationalparkthy – vandreture

Der findes også denne app, hvor du kan se vandreruter i Nationalpark Thy og resten af landet:

Vandretureapp

  

Lystfiskeri

Langs vestkysten kan der fanges fladfisk hele sommeren og makrel i specielt juni-august. Det samme gælder fra molerne i Hanstholm og høfderne ved Agger, ligesom der er gode chancer for havørred, hornfisk, sild og havbars.

Fra Hanstholm er der flere både, som sejler på heldags ture til Det gule Rev, hvor man kan fange store torsk, sej mm. Der sejles også med kutter fra Vorupør, hvor bådene trækkes op på stranden. Begge dele er en oplagt mulighed for de større børn. Der er link til nogle af turbådene her:

Det gule rev

Northsea-fishing

Maagen

Skagerak-t248

Vil man gerne se fiskene under vand, så er Nordsøakvariet i Vorupør et besøg værd:

Nordsøakvariet

I Limfjorden er der utallige muligheder for at fange havørred, men det er mest for de større børn, som har en vis rutine i forvejen.

Der er frit fiskeri i visse mindre søer på Naturstyrelsens arealer (se hvor i linket herunder). Der kan fanges aborre, skaller, suder og gedder og det er perfekte steder til mindre børn.

Læs mere om fiskeri ved sø og hav her:

Nationalparkthy – fiskeri ved sø og hav

Udkiks tårne

udkiks-taarn-i-Tvorup-nationalpark-thy

Der er en del tårne rundt omkring i nationalparken. De egner sig alle til ture med børn. Nogle af tårnene er placeret ved gode fuglelokaliteter, og selv om man ikke er specielt fugleinteresseret, så er det altid en rigtig god oplevelse. De fleste børn synes det er sjovt at komme op i et tårn, og så længe der er voksne med er det sikkert for selv de mindste.

skilt-udkiks-taarn-nationalpark-thyudkiks-taarn-nationalpark-thy

De fleste udkiks tårne er markeret på vandrekortene, omtalt under vandreruter.

Ridetur

IMG_9492

Flere steder er det muligt at leje heste med guide – både til småture, heldagsture og flerdagsoplevelser. Der er etableret en ridesti hele vejen fra Lodbjerg fyr til Hanstholm.

Man kan ride på islandske heste langs stranden, eller børnene kan blive trukket stille og roligt. Se mere her:

Thy360.dk

Thyferiepark

Er man mere til en tur i skoven på hesteryg, så er der blandt andet muligheder her:

Rideruten Thy

Ridetureithy

Visitthy – rideture

Vesterhavet

Vesterhavet langs Nationalpark Thy er sikkert det mest barske sted i Danmark. Når efterårsstormene raser, fyger sand og skum, så det kan være en udfordring overhovedet at gå på stranden. Men det er en stor oplevelse at komme ud på tur – også når stormen raser. Det er storslået, for eksempel at betragte molen i Vorupør, når den overskylles af de enorme bølger.

Hele året er en tur langs stranden en kæmpe oplevelse. Badning vil jeg personligt fraråde, da der er meget mere strøm end mange forestiller sig. Men det er altid en god ide at dyppe tæerne, når de mindste har en voksen i hånden og de større børn ikke går længere ud end til støvlekanten.

Mange bader dog i havet og anbefaler det. Strækningen fra Hanstholm og ned til Klitmøller, har ry for at være den farligste på grund af stærk strøm. Som noget helt nyt er der åbnet et kunstigt badebassin med havvand i Vorupør. Her behøver man ikke at være nervøs for at blive revet med til havs.

En ide til et emne man nemt kan bruge en dag på, kunne være: Livet ved havet. Der er masser at lære om det barske liv ved havet, både før og nu. Man kan besøge de små fiskerlejer, Vorupør og Stenbjerg, hvor kuttere og pramme trækkes op på stranden. I Vorupør er der et godt museum, der fortæller om emnet. Man kan se åbningstider med mere her:

Vorupør museum

  

Rav

rav-i-nationalpark-thy

Der er mange dage om året, hvor man kan fylde lommerne med rav – hvis man er på det rigtige sted, på det rigtige tidspunkt, vel at mærke! Gå nogle kilometer langs havet i fralandsvind og søg i den opskyllede tang – så er der gode chancer, for at finde rav.

rav-i-nationalpark-thy-en-aktivitet-for-boern

Når børnene har været heldige en enkelt gang, er de ikke til at få med hjem igen. Læs flere gode tips her.

Bunkerbesøg

Mange steder i Nationalpark Thy er der bunkere fra 2. verdenskrig, specielt langs kysten. De er spændende at besøge og kravle rundt i. Men pas på! Der er steder man kan falde ned og der er masser af skarpe, rustne metalstænger. Det er absolut ikke en legeplads, men derfor kan det godt være et spændende og lærerigt sted for børn at besøge MED EN VOKSEN I HÅNDEN. Stranden ved Vigsø, klitterne syd for Hanstholm og stranden ved Lyngby er nogle af stederne, hvor der ligger mange bunkers. Et besøg kan måske kombineres med et besøg på bunkermuseet i Hanstholm? Læs mere om det her:

Museumscenter Hanstholm

Bærplukning

Bær fra mosebølle og revling kan samles fra slutningen af juni – september, specielt langs kystvejen. Og det er en rigtig god aktivitet for børn. Bærrene kan anvendes til masser af børnevenlige opskrifter. Se eventuelt en opskrift på mosebøllebær muffins her, eller suppe og grød af revling her.

Hør kronhjortens brunstbrøl

Hele året kan man være heldig at se store rudler af kronhjorte, hvis man besøger udkiks tårnet ved Skårup i den nordlige del af Hanstholm vildtreservat.

I september og oktober kan man på stille aftener høre kronhjortens brunstbrøl mange steder i Nationalpark Thy. Hvis man holder et vilkårligt sted på kystvejen – inde i plantagen efter mørkets frembrud – så vil man med stor sandsynlighed høre kronhjortens brøl efter få forsøg. Kører man til den nordlige del af Nors sø og går op ad stien til isbjerget, så er man så godt som sikker, hvis man vel at mærke kan være helt stille. Læs mere i indlægget her.

Lodbjerg fyr

En spændende udflugt med børn. Man kan komme op i det gamle fyr og nyde den fantastiske udsigt. Man kan besøge vandremilen nordvest for fyret, blot ved at følge stien der til. Og man kan besøge shelter og bålpladsen umiddelbart nord for fyret.

Surfing

Klitmøller er blevet verdenskendt for gode bølger, så hvis man i forvejen er surfer, så kender man helt sikkert stedet. Har man lyst til at forsøge sig som nybegynder, så er der flere muligheder i Klitmøller, hvor man kan leje udstyr og komme med erfarne ud på det barske Vesterhav for første gang.

Nogle surf-kursus-udbydere anvender Vandet Sø, som er en meget vigtig rasteplads for fugle. Børninaturen.dk tager afstand fra al surfing på Vandet Sø, da det er til stor gene for fuglelivet. Men surf-aktivitet på havet ud for Klitmøller er en rigtig god ide…

Svampeture

kantareller-i-nationalpark-thy

De første kantareller kan samles allerede i juli, hvis vejret er fugtigt. Ellers er det august, september og lidt ind i oktober, som er de bedste måneder. Der er muligheder i alle klitplantagerne langs hele kysten. Gå efter granbeplantninger, hvor der – hvis man finder det rette sted – hurtigt kan samles ind til et festmåltid. Husk at skære dem af med en kniv, i stedet for at hive dem op med rod. Det er tilladt at samle den mængde svampe man selv kan spise.

Flere links til information om Nationalpark Thy

Nationalpark Thys egen hjemmeside

Naturstyrelsens brochure

En app, af og om Nationalpark Thy

Rigtig god tur med børnene i naturen

Henrik