Bøgeblade i maden netop nu

Bøgen er klar til at spise

Det er slet ikke hele året den smager godt, da den senere på året udvikler garvesyre, men lige nu og nogle uger frem er det synd ikke at udnytte bøgens blade i køkkenet eller på skovturen.

Herunder kan du se hvordan og til hvad, ligesom du kan se en rigtig nem frokost opskrift til skovturen – med bøgeblade, naturligvis.

billede-af-boegeblade

Bøgens ny udsprungne blade smager let syrligt, måske lidt i retning af rucula salat. Nogle synes de har en let nøddeagtig smag.

De lysegrønne blade kan anvendes direkte i salater. Det er bedst ikke at skylle dem for voldsomt, de kan i hvert fald ikke holde til helt det samme som rucolasalaten. Læg dem i stedet på et viskestykke efter skylning, hvor de så kan duppes let, inden de kommes i den øvrige salat. Hælder man olier over dem trækker de meget smag, hvis de får lov til at stå et kvarter, inden servering.

Bladene kan også hakkes og blandes i fars til frikadeller, eller sammen med purløg i en ommelet eller tærte.

boegeblade-spises-som-salat

Bøgeblade-burger. En nem ide til skovturen:

Medbring gennemskårne burgerboller, agurk, tomater, mozzarellaost og dressing, foruden skærebræt og kniv. Pluk masser af bøgeblade og tilsæt måske også lidt skvalderkål, ramsløg, mælkebøtte blade eller skovsyre.

boegeblade-fotograferet-taet-paa-af-Henrik-Vang-Christensen-boern-i-naturen

Senere på året kan bøgens frugter, bog, anvendes i køkkenet. Det vender vi tilbage til i et blogindlæg til den tid.

Bøgetræer kan i øvrigt blive 350 år gamle – måske en oplysning de større børn kan forholde sig til, hvis man sidder i skovbunden og tager en snak om hvordan livet i Danmark udfoldede sig på den tid.