Hjælp børnene på vej (ud i naturen) med en opgave

Heldigvis gør rigtig mange meget, for at få børnene mere ud i naturen

Nogle planlægger lang tid i forvejen; køber udstyr, søger inspiration på nettet, venter på bestemt vejr. Det gør vi også af og til, men for det meste går vi bare ud…

Jeg har altid forsøgt at holde det simpelt. Så er der nemlig større chancer for at vi rent faktisk kommer af sted.

Forleden stødte jeg på et af de helt simple aktiviteter: Skattejagt i henholdsvis skoven, haven eller ved stranden.

Et stykke papir med et billede, et ord og en rubrik til at sætte kryds i.

Lige så banalt simpelt, som det i virkeligheden er, lige så effektivt er det til at få børn fra de mindste og helt op i skolealderen til at blive opslugt af deres naturlige nysgerrighed.

Ud over almindelig ”udetid” på en hverdag – som jeg har afprøvet flere gange med stor succes – så vil skattejagten sikkert også være en fortræffelig aktivitet til børnefødselsdagen.

Du kan modtage et gratis sæt på Opgaver For Børn, hvor du også finder masser af andre opgaver, som alternativ til elektroniske hjælpemidler.

I øvrigt er jeg stærkt optaget af, at børn ikke parkeres med en Ipad i fritiden.

X-antal minutter per dag – når æggeuret ringer, er det ud i den friske luft eller i gang med kreativiteten, for at finde på noget.

En skattejagt for eksempel.

 

Forlæng børnenes vandsæsson

Waders til børn

I takt med, at vandtemperaturen i søer, åer og fjorde falder her hen over efteråret, så stopper mange forældre med at vælge det våde element som udflugtsmål med deres børn. Det er egentlig en skam, for der er masser af muligheder for aktiviteter på det lave vand – lige indtil isen lukker.

Waders til børn er løsningen.

Der kan eksempelvis fanges krabber og tang (til aftensmaden) eller der kan leges i mudder, vand og sand i strandkanten. Desuden kan legetiden i muddervandpytter og sandkasser garanteret forlænges betydeligt, når barnet ikke er gennemblødt indenfor de første minutter.

Vi har afprøvet et par børnewaders fra sitbag. De har indtil videre holdt en sommer uden at slitage kan ses (men indrømmet; det usædvanligt varme sommervejr har ikke indbudt til mange timers brug endnu).

Støvlerne virker solide, der er god komfort og de går højt op både i for og i bag. De kommende måneder må vise, hvor slidstærke de er.

Selerne over skuldrene virker solide og de falder ikke ned over skuldrene, hvilket ved voksenwaders jeg selv har prøvet kan være et irriterende problem.

Børn og waders er (af hensyn til sikkerheden) naturligvis ikke forenelig med vand over ankelhøjde, uden at der er voksne, som leger med.

Apropos vand, børn og sikkerhed: Skulle du have lyst til at dvæle lidt mere ved emnet, så kan du læse et lille indlæg jeg tidligere har lavet om en oplevelse, der handler om det at se realistisk på tingene og få proportionerne på plads. Det er noget jeg ofte taler om, med voksne der har ansvar for børn, når jeg afholder førstehjælpskurser. Indlægget hedder: Hvordan kan du gøre det?

Vilkår for test

Jeg har tidligere her på siden testet og beskrevet grej i almindelighed, men ikke testet et specifikt produkt. Det er således første gang jeg laver en decideret “anmeldelse”. Jeg har fået et par børnewaders tilsendt vederlagsfrit, så jeg kunne lave dette indlæg, men jeg modtager ikke affiliates eller anden økonomisk godtgørelse fra sitbag.dk.

Hemmelige nattebilleder

Vildtkamera

Forslag: Sæt børnene i gang med at overvåge nattens dyr. Det kan være ræven der strejfer om i villakvarteret, pindsvinet på græsplænen, odderen i vandløbet eller musvågen ved lokkemaden du har placeret i sneen.

Et vildtkamera er den perfekte gave til børnene, som sætter fantasien på overarbejde og får gang i læring om naturen.

Der er dog vigtig, basal viden du bør have, for at få succes med anvendelsen af et vildtkamera. Hvis ikke kameraet placeres rigtigt, får du formentlig ikke et eneste billede – kun skuffelser. Se herunder hvordan du placerer kameraet i landskabet, så du får noget ”i kassen”.

Vildtkamera-paa-paelMårhunde-fotograferet-med-vildtkamera

Læs videre Hemmelige nattebilleder

Droslernes træk i natten

Tag børnene med ud i natten

I løbet af efteråret trækker hundredtusinder af drosler over Danmark i nattens mulm og mørke. De kan med sikkerhed høres på de rigtige tidspunkter. Få tippene her.

IMG_4111

Sangdrossel, vindrossel og solsort er almindelige ynglefugle i landene nord og øst for os. De trækker til middelhavslandene i september, oktober og lidt ind i november, og trækket foregår hovedsageligt om natten.

Læs videre Droslernes træk i natten

Dufteleg og gætteleg

Hvordan dufter hyldeblomster egentlig?

I disse dage er det et rigtig godt tidspunkt til duftelege i naturen. Det er en aktivitet, som giver naturoplevelsen en helt ny dimension.

Duften af hyldeblomst

Hyldeblomst, porse, hvidtjørn og bjergfyr – alle har de det til fælles, at de dufter helt vidunderligt. Afhængig af hvilken smag man har, naturligvis. Men kraftfulde, det er de.

Først er der indsamlingsturen, som børnene naturligvis skal være med til. Her får man første gang mulighed for at snakke om navnene og kendetegnene på de planter man vælger at indsamle.

Næst efter kommer legen, hvor man med lukkede øjne skal gætte sig til – ud fra duften – hvilken én det er.

Bagefter kan man jo sammensætte det hele til en ”duftebuket”, som kan hænges indendørs, hvor man så også lige får en ekstra mulighed for at genopfriske navnene.

hyldeblomst, porse, hvidtjørn og bjergfyr

Når vi nu er ved det med legene, så udviklede ovenstående sig også hurtigt til en gætteleg mere, hvor man skiftes til at finde en ting i naturen, som den anden så skal gætte ved at føle på genstanden. Grankogle, sten, fuglefjer, blad, gren, mælkebøtteblomst, skovsnegl, mos – der er masser at vælge mellem.

Det kan hurtigt blive en lidt længere tur, når man skal hjem fra børnehave eller skole – men får du chancen, så lad opvasken og vasketøjet vente.

Det er NU at hylden blomstrer!

 

Sæt barnet i den varme stol

Aftensmad ved bålet uden at kulde er et problem

Det er aldrig for koldt at være ude.

Her kommer et forslag til, hvordan du klarer sagen, hvis strålevarmen fra bålet ikke er nok.

Sæt barnet i den varme stol ved at opvarme en sten i bålet og placere det på en træstub.

Allerede 10 minutter efter at bålet er tændt, er den første sten klar.

sten i baalet sten i baal med boern i naturen

Det er vigtigt at have et tæppe mellem stenen og barnet, og gerne i adskillige lag til at begynde med. Er det så ikke varmt nok, kan man altid folde tæppet lidt ud.

varm sten på træstub barn ved bål

Er det rigtig koldt, så kan man tage et regnslag over, som går ned over ”stolen”. Varmen stiger så op inden under regnslaget og gør det særdeles varmt.

Brug aldrig flintesten, da de kan sprænges, når de opvarmes. Handsker kan være en god ide, når stenen skal tages ud af gløderne.

Har I fast bålplads, er det en god ide altid at have velegnede, flade sten omkring bålstedet.

Og så lige for en sikkerhedsskyld – husk:
– brug aldrig flintesten, der kan sprænges.
– altid voksne, der kontrollerer, at stenene kun er “lunkne”.
– altid tæpper mellem sten og barn.
– bål og børn = vand i en spand.

 

Brug tid i en vandpyt

Selvlavede både

Brug nogle timer i en vandpyt.

Kombinationen af at banke søm i, male med farver og lege ved vand, ja det er noget der kan få de fleste mindre børn med ud.

Billederne taler næsten for sig selv.

børn og hjemmelavede både

Man behøver kun en lille vandpyt i parken, på marken eller i haven, men et vandhul, et vandløb eller en større sø er selvfølgelig også rigtig fint, så længe de mindste ikke leger alene.

sikker leg i naturen for børn

Find et stykke træ. Lad børnene male i forskellige farver, sæt søm i hele vejen rundt, sæt papsejl – slip fantasien fri.

hjemmelavet båd børneleg

Strandtur med bobslæde uden sne

Strandtur er ikke kun en sommeraktivitet

Strandtur med bobslæde, selv uden sne, er da en god ide!

Der er over 400 kilometer sandstrand langs vestkysten, fra Skagen til den sydlige grænse. Hvor mange hundrede meter stranden så er bred i gennemsnit er mindre vigtigt, der er rigeligt med plads til en strandtur med hele familien.

Det er Danmarks største sandkasse…

ved stranden med bobslæde

Ud over det rigtige tøj, så er bobslæde, spand, skovle og andre legeredskaber til de mindste en god ide.

strandtur med barn om vinteren

Med madpakken i tasken er der noget at se frem til, når kulden trænger sig på. Der kan altid findes lidt læ i klitterne, i en fordybning eller bag en forblæst havtornebusk.

leg på stranden med børn om vinteren

Slæden er nem at trække i sandet – god tur.