Anvendelse af knivmuslinger

Amerikansk knivmusling

Siden begyndelsen af 1980,erne har denne mærkværdige musling været til stede i Danmark. Den menes at være kommet hertil med vand i skibes ballasttanke, og betragtes derfor som en invasiv art.

Se herunder, hvordan du kan anvende skallerne til blandt andet lysetager.

Amerikansk-knivmusling-paa-stranden-kan-anvendes-til-gode-aktiviteter-for-boern


Det skal dog bemærkes, at der findes flere forskellige, naturligt forekommende, arter af knivmuslinger i Danmark. Det kan være vanskeligt at kende dem fra hinanden – specielt, når de er små. Det drejer sig om arterne lille, lige, buet og almindelig knivmusling.

Almindelig knivmusling er den af de andre arter som ligner amerikansk knivmusling mest, men den lever kun på adskillige meters vanddybde. Amerikansk knivmusling sidder derimod nedgravet i sandet på helt lavt vand.

Knivmuslinger kan i øvrigt sagtens spises. Det gælder om at finde dem levende, når de sidder nedgravet i sandet.

Muslingeskallerne kan findes langs de fleste kyster i Danmark, men særligt ved Vadehavet og Limfjorden kan der efter kraftigt blæsevejr findes meget store mængder.

De opskyllede muslingeskaller kan samles og anvendes til flere dekorative formål. Børn kan for eksempel konstruere gaver eller dekorere værelset.

Herunder er der forslag til anvendelse af muslingeskallerne.

Lysestage
Brug et glas med et fyrfadslys i bunden. Sæt muslingeskallerne omkring glasset, som vist på billedet, holdt fast af en elastik. Denne kan eventuelt efterfølgende skiftes ud med to stykker snor som bindes stramt omkring.
Amerikansk-knivmusling-kan-anvendes-til-mange-ting-som-boern-kan-deltage-i-her-er-det-en-lysestage

Uro
Muslingeskallerne bindes op med sytråd så de hænger tæt fra en gren, fundet på stranden. Når de hænger over brændeovnen eller radiatoren, eller ved et vindue på klem, kan man høre dem rasle.
Amerikansk-knivmusling-som-uro-i-vinduet

Lampeskærm
Har man mange muslingeskaller, og har de større børn tålmodigheden, så kan der laves en lampeskærm, som er meget dekorativ, når lyset skinner gennem muslingerne. Brug eventuelt en gammel lampeskærm. Fjern ”beklædningen” og erstat den med muslingeskaller, som bindes fast på det resterende ”stativ”.