Udsigt til grønt gør en forskel

Børn trives bedst med grøn udsigt

Det er ikke kun i Danmark, at videnskaben beviser naturens positive indvirkning på børn. I USA, er der også stribevis af videnskabelige undersøgelser, som beviser denne antagelse. Læs herunder om endnu en undersøgelse, hvor alene udsigten til grønne områder fra hjemmet direkte afspejler bedre koncentrationsevne og bedre selvdisciplin.

Frances E. Kuo med flere fra Landscape and Human Health Laboratory, Illinois, har lavet en undersøgelse i et offentligt boligbyggeri i Chicago. Det er måske nok langt væk, sådan rent geografisk, men emnemæssigt – med hensyn til at få dine og mine børn mere ud i naturen – så underbygger resultaterne min påstand om, at naturen er et vigtigt sted for børn at opholde sig.

I undersøgelsen sammenlignede man børn som boede i et boligkompleks. Den ene halvdel havde fra deres lejlighed udsigt til grønne trætoppe og grønne områder. Den anden halvdel boede i identiske lejligheder, blot med den forskel, at de havde udsigt til bare betonvægge.

Børnene blev i undersøgelsen testet i tre forskellige emner med flere forskellige prøver. Piger med udsigt til grønne områder klarede sig gennemsnitligt bedre i alle test med hensyn til koncentrationsevne, selvdisciplin og evnen til at handle rationelt og velovervejet i stedet for impulsivt, i forhold til piger med udsigt til mindre eller ingen grønne områder.

Drengene viste der imod ingen forskel i testene. Forskerne konkluderede, at drengene ikke opholder sig så meget i hjemmet som pigerne, men bruger mere tid på at lege ude, hvorfor de ikke er nær så påvirkede af hjemmets omgivelser.

Om denne antagelse med forskellen mellem kønnene også gør sig gældende i Danmark må stå hen i det uvisse.